BETA

16.04.2018

09:00

עודכן:

 קצת השקעה ויש לכם מנגל טבעוני שיגרום לאוכלי הבשר לקנא בכם
קצת השקעה ויש לכם מנגל טבעוני שיגרום לאוכלי הבשר לקנא בכם,
ענבל פולאק

עצמאות לטבעונים • על האש ללא בשר

כרם אביטל עם טיפים לטבעוני המתחיל: כיצד לעבור את המנגלים של יום העצמאות שבעים ומרוצים עם שיפודים שיגרמו אפילו לקרניבורים לקנא

כרם אביטל

 

החודש הקרוב הוא חודש לא קל עבור בעלי החיים. ישנו ביקוש עצום לבשר בעונה הזאת, שמכונה "עונת המנגלים", וכתוצאה מכך נשחטות הרבה יותר חיות מבשאר חודשי השנה. אם אתם צמחונים וטבעונים בתחילת הדרך, ייתכן שתמצאו את עצמכם עומדים לראשונה מול האתגר של אירוע שהוא כולו על טהרת הבשר. זו עלולה להיות חוויה לא נעימה, אבל אם תגיעו עם שיפודים משלכם, ולא תסתפקו רק בסלטים - ההנאה מובטחת.

 

לפני שנעבור לשלב הפרקטי של מה טבעונים אוכלים בעל האש, כדאי לדעת שמעבר למניעת הסבל של בעלי חיים, אתם גם מונעים מעצמכם את אחד המזונות הפחות בריאים שקיימים. בשר שנחרך בטמפרטורות גבוהות משחרר תרכובות רעילות ומסרטנות במיוחד (polycyclic aromatic hydrocarbons למי שמתעניין), שנמצאו, בשורה ארוכה של מחקרים, כקשורים לסרטן המעי הגס, ובמידת מה גם לסוגי סרטן אחרים כגון סרטן הפרוסטטה וסרטן השד. מי שבוחר לאכול נתחי בשר דלי שומן במחשבה שכך הוא נפטר מהשומן הרווי וממחלות הלב, צריך לקחת בחשבון שזה לא מגן עליו מפני הסיכון המוגבר לסרטן. למעשה, גם העשן העולה מהברבקיו הוא מסרטן מאותן סיבות, אם כי העשן מזיק רק בחשיפה ממושכת (מחקרים מצאו כי עובדים במסעדות בשרים סובלים מסרטן יותר מהממוצע).

 

אין חולק על כך שמבחינה בריאותית, האופציות האלטרנטיביות למנגל שאציע לכם הן הרבה יותר מוצלחות מאלו של אוכלי הבשר. בתור צמחונית מגיל 6, ברור לי שהן גם מוצלחות יותר מבחינה קולינארית, אבל אני יודעת שיש מי מכם שלפעמים קצת מקנאים באוכלי הבשר. אז עם קצת השקעה, אפשר לעשות מנגל טבעוני שיגרום לאוכלי הבשר לקנא בכם.

 

 השיפוד שלכם יהיה הצבעוני והשמח ביותר בחג

השיפוד שלכם יהיה הצבעוני והשמח ביותר בחג(ענבל פולאק )

 

 

לעצלנים

האופציה הקלה והטעימה: פטריות פורטובלו על האש. כדאי למשוך את הפטריות במעט שמן, כדי שלא תישרפנה. מומלץ לקנות את הפטריות הגדולות שמוכרים בתפזורת בשוק ולא להסתפק בפטריות הקטנות יותר. אחרי שתאכלו פטרייה כזו תבינו למה יש המכנים את הפטריות הללו ה"בשר" של הטבעונים.

אופציה קלה נוספת היא בורגרים טבעוניים של "טבע דלי", שערכם התזונתי סביר יחסית למוצרים מעובדים. הם בהחלט יכולים להיות אופציה לא רעה לאלו שאפילו ללכת לשוק לקנות פטריות זה תיק שגדול עליהם. הבורגרים מגיעים במגוון טעמים, ומכילים אורז מלא, שעועית אזוקי, מש, עדשים וקטניות אחרות.

 

לרציניים - שיפודי ירקות עם קוביות טופו או סייטן

על הטופו דיברנו ארוכות בשבוע שעבר, כמה מילים על הסייטן: זהו חלבון חיטה בעל מרקם דומה לבשר, שמשמש כתחליף מוצלח בכל מיני מתכונים בשריים. בדומה לטופו, הוא די חסר טעם כשלעצמו, אך סופח היטב טעמים ולכן יש להשרות אותו במרינדה. סייטן נמכר בכמה צורות. הצורה הקפואה היא הזולה מביניהן (והיא גם מכילה פחות מלח), אך צריך יהיה להפשירו ולהשרות אותו במרינדה כלשהי מבעוד מועד. האופציה הקלה והקצת יותר יקרה היא הסייטן הנמכר בצינון, שמגיע בפרוסות מתובלות שהן נוחות יותר לשימוש. את הגוש הקפוא יש להעביר למקרר להפשרה כמה שעות לפני המנגל ואז אפשר לפרוס לסטייקים או לחתוך לקוביות ולהכניס לשיפוד.

לגבי הטופו - לפני המנגל יש צורך לחתוך אותו לקוביות ולהשרות במרינדה, ואם אתם כמה צמחונים או טבעונים שמגיעים יחד למנגל, כדאי לחפש בחנות הטבע את הטופו שמגיע באריזות של קילו.

 

מרינדות

הן לב העניין, והן אלה שיקבעו את הטעם של השיפודים שתכינו. האופציות הן אינסופיות: החל מהמרינדה הפשוטה והמסורתית שהוזכרה פה בשבוע שעבר - רוטב סויה, סילאן ומיץ לימון, דרך מרינדות בסגנון ברבקיו (עם רוטב מוכן או כזה שהכנתם בעצמכם עם רסק עגבניות, שמן זית ותבלינים), ועד למרינדות מושקעות יותר עם יין אדום, חרדל ושפע תבלינים. למעשה, אפשר להשתמש בכל מרינדה לבשר שתמצאו ברשת - גם אם המרינדה יועדה במקור לבשר זה לא הופך אותה ללא מתאימה עבורכם.


אם נזכרתם ברגע האחרון, הטופו והסייטן יסתפקו גם בשעה של השריה, אבל הם יהיו הרבה יותר טעימים אחרי בילוי של לילה במרינדה. חשוב להוסיף שמן למרינדה, משום שאין שומן בטופו ובסייטן, וללא שומן הם יישרפו על האש. גם אם תתפרעו עם השמן, סביר להניח שלא תגיעו לכמות השומן שיש בעל האש בשרי.

 

ירקות

ואל תשכחו את הירקות - עגבניות שרי, פטריות שמפניון, בצל, קישוא, חציל, דלעת ובטח שכחתי כמה ירקות נוספים, כולם ישמחו לשבת על השיפוד שלכם, ויהפכו אותו לצבעוני ביותר לצד המנות האפרוריות משהו של אוכלי הבשר שלצדכם. את הירקות אפשר להוסיף כמו שהם לשיפוד, או לחלופין להשרות אותם יחד עם הטופו או הסייטן.

 

טיפ: תוך כדי שהשיפודים על הגריל, כדאי לשפוך עליהם קצת מנוזלי המרינדה, מה שיוסיף לטעמם וימנע חריכת יתר.

 

מתכונים מומלצים

בורגר פטריות של הבודהה בורגרס 
שיפודי טופו וסייטן על האש

סטייק פורטבלו, שיפודי ירקות ומתכונים נוספים לעל האש בבלוג "לא על החסה לבדה"

בורגר פטריות של שרה הורניק

 

 

כרם אביטל היא תזונאית קלינית המייעצת לצמחונים ולטבעונים במסגרת עמותת אנונימוס ואתר הצמחונות הישראלי.

 

הכתבה פורסמה לראשונה בשנת 2013